Sterkerud

Speiderhytta til Langhus speidergruppe i Norges speiderforbund

Sterkerud • Foto: Karen Johanne Strømstad

Sterkerud • Foto: Karen Johanne Strømstad

 
 

Speiderhytta Sterkerud er fra 1932, uten innlagt vann og strøm, men med mye spennende historie i veggene. Kjellern ble brukt som våpenlager for hjemmefronten under krigen mens ung-hirden okkuperte hytta. Langhus speidergruppe bygde hytta og har hatt eierskapet hele tiden. 1. Ski speidergruppe var også med i noen år.

Her kan du ta kontakt med Sterkerud for utleie.

Sterkerud • Foto: Marit Carlsen

Sterkerud • Foto: Marit Carlsen

Historien

23. september 1932 innvies Sterkerud, Langhus speidernes egen hytte etter to års iherdig innsats. Gårdsbruker Arne Eriksen på Tallaksrud stilte tomten til disposisjon på den gamle husmannsplassen Vestre Sterkerud. På tomten stod bare grunnmuren igjen etter tiden som husmannsplass.

Laftetømmer til speiderhytta ble hugget i Tallaksrud-skogen og tømmeret ble bragt inn av gårdbruker Karlsrud. To brødre fra Nordløkka på Bru tømret hytta for 400 kroner. Alle krefter ble satt inn for å få hytta ferdig så raskt som mulig, og arbeidet gikk unna både i helgene og om kveldene.

Etter byggingen av Sterkerud satt gruppa igjen med en gjeld på 3000 kroner. Allerede etter et par år med basarer, utloddinger og revyer var hvert øre tilbakebetalt. I 1934 åpnet speiderne servering på Sterkerud hver søndag i skisesongen.

I krigsårene ble Sterkerud okuperte av ung-hirden (nazistisk interessert ungdom). Tidlig på nyåret i 1945 mottok gutta på skauen en mengde våpenslipp – som nazistene var klar over – og de regnet med at skogen når som helst ville bli gjennomsøkt for å finne våpenlagerene. Det ble derfor besluttet å opprette et våpenlager i kjelleren på Sterkerud, som da var nazistenes tilholdssted. I mens det var folk på hytta tok gutta på skauen ut stener i grunnmuren og plasserte våpen i kjelleren. For en historie!